News Ticker

De Amsterdamse huizenprijzen blijven stijgen

woningmarkt

De Amsterdamse woningmarkt dreigt in hoog tempo op hol te slaan. Huizenprijzen van koopappartementen in de stad stegen vorig jaar in het laatste kwartaal met maar liefst 9,3 procent.

Dit werd donderdagochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van makelaarskoepel NVM in het Amsterdamse Hilton Hotel. De gemiddelde prijs van alle verkochte woningen in de stad klom het laatste kwartaal bijna evenveel, met 8,7 procent tot 288.000 euro.

De hogere prijzen gingen gepaard met fors meer transacties, wat ook wijst op versterking van de woningmarkt. Er werden het laatste kwartaal 2743 appartementen verkocht, 10,5 procent meer dan in het derde kwartaal. In totaal betrof het 3293 huizen, 9,8 procent meer dan een kwartaal eerder.

Over heel 2015 stegen de woningprijzen in de stad met 17,3 procent. Er werden vier procent meer woningen verkocht, terwijl de woningmarkt in 2014 al fors was verbeterd. Het geringe aantal bordjes ‘te koop’ geeft aan hoe krap de Amsterdamse woningmarkt is geworden. Er staan in de stad sinds eind vorig jaar nog maar 2999 huizen te koop. De tijd dat een woning te koop staat in de stad slonk 11,4 procent, tot 32 dagen.

Oververhit

Sven Heinen, voorzitter van de bij de NVM aangesloten Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), zei woensdag bij de voorbespreking van de kwartaalcijfers met de landelijke makelaars in Nieuwegein half gekscherend dat de NVM eigenlijk twee persconferenties zou moeten geven. ‘Een zou moeten gaan over de oververhitte Amsterdamse woningmarkt die inmiddels los staat van de landelijk trends.’

Heinen spreekt van excessen. ‘Dit is niet goed voor mensen die juist een nieuw huis willen kopen.’ Behalve de schaarste gedreven Amsterdamse woningmarkt ziet Heinen ook de verder dalende hypotheekrente als oorzaak voor de huizenbonanza. ‘De verder dalende hypotheekrente zorgt voor ruimere leencapaciteit bij kopers. Bovendien blijken banken te veel te verdienen aan hypotheken. Hun marges moeten omlaag, waardoor de hypotheekrente alweer verder daalt.’

Dissonant

Ook de landelijke woningmarkt wordt getypeerd door stijgende prijzen en een groeiend aantal verkopen. Maar de druk op de markt is veel minder groot dan in Amsterdam. Bovendien zijn het de stedelijke gebieden die de verbeterde landelijke woningcijfers verder omhoog trekken.

Het aantal verkochte huizen steeg 12,5 procent tot 40.158. De prijs van een gemiddelde koopwoning in Nederland bedroeg 227.000 euro, 1,8 procent meer dan in het derde kwartaal en vijf procent hoger dan een jaar geleden.

Een kleine dissonant op de gunstige landelijke cijfers is de verkooptijd, die in het laatste kwartaal weer toenam, van 97 tot 102 dagen. Dat wijst er meestal op dat de woningmarkt nog niet helemaal gezond is.

Ger Hukker, voorzitter van de NVM, verklaarde de toename van de verkooptijd tijdens zijn persconferentie donderdag deels uit het feit dat nu ook meer woningen die al langer te koop staan worden verkocht. ‘Een langere verkooptijd is dit keer dus positief.’

Bron: parool.nl

Photocredit: Amsterdam Today

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1