News Ticker

Amsterdammer slikt weinig antibiotica

antibiotica

In Nederland wordt veel minder antibiotica voorgeschreven dan in andere Europese landen. Amsterdam scoort zelfs nog onder het landelijke gemiddelde.

Dat meldt het CBS dinsdag op basis van cijfers over geneesmiddelenverstrekking die vergoed worden uit de basisverzekering. Van alle Amsterdammers kreeg 18,7 procent in 2013 anitibiotica voorgeschreven. Landelijk ligt dit op 21,7 procent van de inwoners.

2013 is het meest recente meetjaar. Dat jaar lag het antibioticagebruik per gemeente ver uit elkaar. Zo werd in de gemeente Schermer in Noord-Holland aan nog geen 15 procent van de bevolking antibiotica verstrekt, in de gemeente Pekela in Zuidoost-Groningen was dit ruim 30 procent.

Grieken
Ook binnen Europa zijn er grote verschillen. Duitsers krijgen ruim anderhalf keer zo veel als antibiotica als Nederlanders, Belgen en Fransen meer dan twee en een half keer zoveel. In Griekenland werden de meeste antibiotica verstrekt: drie keer zoveel als in Nederland.

Van de Nederlanders die antibiotica kregen was zestig procent vrouw. 22,6 procent van de Amsterdamse vrouwen kreeg antibiotica voorgeschreven, tegen 14,8 procent van de mannen in de stad. Twee derde van de door openbare apotheken afgeleverde antibiotica werd voorgeschreven door huisartsen, een derde door specialisten.

Resistent
Dinsdag en woensdag spreken EU-ministers van zowel Volksgezondheid als Landbouw in Amsterdam over resistentie tegen antibiotica. Volgens het kabinet stijgen de kosten van gezondheidszorg omdat steeds meer microben resistent worden, ‘met alle economische gevolgen van dien voor de maatschappij’.

Een ander gevolg is dat ziektes die nu eenvoudig te genezen zijn, in de toekomst levensgevaarlijk kunnen zijn, zo schreven drie ministers en staatssecretaris Van Rijn in juni vorig jaar in een brief naar de Tweede Kamer. Volgens Schippers en Van Rijn (VWS), Dijksma (EZ) en Mansveld (IenM) is resistentie ‘een wereldwijde dreiging voor de gezondheid van de bevolking’.

Bron: parool.nl

Photo credit: Sheep purple via Foter.com / CC BY

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1