News Ticker

Amsterdam staat derde in top 10 steden met meeste filevertraging

file
Amsterdam was in 2015 opnieuw een van de tien Nederlandse steden met de meeste filevertraging: de stad staat op de derde plaats in jaarlijkse TomTom Traffic Index.
Een rit in en om Amsterdam leverde in 2015 gemiddeld 20% vertraging op, 1% meer dan het jaar daarvoor. In de ochtend- en avondspits was dit respectievelijk 31% en 47%. Dat betekent dat iemand die dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 91 uur in de file heeft gestaan*.
De drukste ochtend- en avondspits zijn op maandag, dinsdag en donderdag. De drukste dag van 2015 was maandag 9 november. TomTom keek ook naar de ontwikkeling over afgelopen acht jaar. In 2008 was de gemiddelde vertraging in Amsterdam nog 27% en is dus sindsdien behoorlijk afgenomen.
De knelpunten waar het in Amsterdam vooral mis gaat, zijn:
– Overtoom
– A10-zuid tussen knooppunt Amstel en knooppunt De Nieuwe Meer
– Prins Hendrikkade en Damrak
Kijk voor alle informatie over Amsterdam op: http://www.tomtom.com/en_gb/trafficindex/city/AMS
De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.
De volledige top 10 voor Nederland:
Stad
Vertraging 
(tov. vorig jaar)
1.
Den Haag
23% (+1%)
2.
Groningen
22% (-)
3.
Amsterdam
20% (+1)
4.
Rotterdam
19% (-)
5.
Nijmegen
18% (-)
6.
Tilburg
17% (-)
7.
Breda
17% (+2)
8.
Eindhoven
16% (+1)
9.
Utrecht
16% (+2)
10.
Almere
13% (+2)
Wereldranglijst
De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59%. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97% en 94%: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang.
Volgens de cijfers van TomTom is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13% toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17%, terwijl deze in Europa toenam met gemiddeld 2%. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7%) en Spanje (-13%) dragen bij aan het lage Europese cijfer.
“De TomTom Traffic Index is bedoeld om automobilisten, steden en de transportsector te helpen om filevertraging te begrijpen en te verminderen”, zegt Ralf-Peter Schäfer, VP van TomTom Traffic. “We willen mensen oproepen om na te denken over hoe ze de tijd die ze elke dag verspillen met stilstaan in het verkeer, kunnen minimaliseren. Iedereen kan zijn deel doen. Als slechts 5% van ons zijn reisgewoontes zou veranderen, zouden we de reistijd op snelwegen tot 30% kunnen verbeteren. We kunnen samen verkeersopstoppingen aanpakken.”
De wereldranglijst ziet er als volgt uit**:
Stad
Vertraging 
(tov. vorig jaar)
1.
Mexico Stad (Mexico)
59% (+4)
2.
Bangkok (Thailand)
57% (-)
3.
Istanbul (Turkije)
50% (-8)
4.
Rio de Janeiro (Brazilië)
47% (-4)
5.
Moskou (Rusland)
44% (-6)
6.
Boekarest (Roemenië)
43% (+2)
7.
Salvador (Brazilië)
43% (-3)
8.
Recife (Brazilië)
43% (-2)
9.
Chengdu (China)
41% (+5)
10.
Los Angeles (VS)
41% (+2)
De gehele TomTom Traffic Index, inclusief rapportages per stad, achtergrondinformatie en analyes, is terug te vinden op: www.tomtom.com/trafficindex.
Bron: havanorange.nl
Photo credit: RNW.org via Foter.com / CC BY-ND
About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1