News Ticker

Amsterdam is vandaag 740 jaar oud!

amsterdam740jaar

Het is vandaag feest in Amsterdam! ‘Lang zal Mokum leven, lang zal Mokum leven!’ U mag vandaag gerust uw mede-Amsterdammers drie zoenen geven en een gebakje eten. Amsterdam viert namelijk zijn 740ste verjaardag.

Hoe bepaal je de verjaardag van een stad? Het oudste bekende document waarin de stad Amsterdam opduikt, is een tolprivilege, door graaf Floris V op 27 oktober 1275 in Leiden verleend. Daarmee werd het recht verleend in Holland handel te drijven, zonder tol te hoeven betalen. Het document ligt normaal gesproken in ‘de schatkamers’ van het Stadsarchief, vanwege z’n enorme kwestbaarheid normaalgesproke goed opgeborgen in een donkere, afgesloten ruimte, maar publiekelijk toegankelijk.

Er is lange tijd discussie geweest over de verjaardag van Amsterdam. 13 juni 1306 dook al eens op als geboortedatum: de dag waarop bisschop Gwijde van Avesnes Amsterdam stadsrechten zou hebben verleend. Later werd beweerd dat dit al in 1300 zou zijn geweest. In de zeventiende eeuw zou het originele document verloren zijn gegaan bij een brand in het stadhuis. Wat over is, is een niet gedateerde kopie van de stadsrechten zonder datum.

Daarom geldt nu het tolprivelege van graaf Floris V als geboorte van de stad, verleend op 27 oktober 1275. In dat jaar woonden er zo’n duizend mensen in Amsterdam, dat toen nog ‘Amestelledamme’ heette, vernoemd naar de dam in de Amstel die toen net was gebouwd op – jawel – de Dam. De stad was niet meer dan een jonge nederzetting die behoorde tot de gebieden van de bisschop van Utrecht.

Toch is er ver voor 1275 ook al leven geweest in wat nu Amsterdam is. Tijdens de aanleg van de Noord/Zuidlijn zijn archeologische vondsten gedaan die wijzen op bewoning in prehistorische tijden, circa 2500 voor Christus.

Ter ere van de 740ste verjaardag van Amsterdam maakte schrijver Jan Paul Schutten een verhaal over de geboorte van de stad, dat vanochtend op alle Amsterdamse basisscholen wordt voorgelezen. Het verhaal is vanmiddag te lezen in Het Parool. Verder spelen de carillons van de vier grote kerken van de stad om 9.00 uur en 13.00 uur ‘Lang zal ze leven’.

Bron: parool.nl

Photocredit: Amsterdam Today

About Frank Scheers

Mijn geboortestad Amsterdam is een prachtig uitgangspunt voor journalistiek. Amsterdam staat voor vrijheid van meningsuiting en tolerantie. Als journalist wil ik mij vrij en zonder beperkingen kunnen uiten over hetgeen zich in Amsterdam afspeelt, maar ook in de rest van de wereld. Ik schrijf zoveel mogelijk mijn eigen content, maar scan ook de rest van de wereld af naar opvallend nieuws. Dit nieuws hoeft niet altijd breaking news te zijn. Dit kan heel interessant nieuws zijn dat even belangrijk is als breaking news, maar iets minder bekend is, maar net zo belangrijk kan zijn voor de opinievorming. Naast nieuws uit Amsterdam en wereldnieuws richt ik mij ook op fraaie artikelen over politiek, mode, luxe artikelen, gezondheid, het milieu, entertainment, life style, business, onderwijs, shopping, gastronomie, reizen et cetera. Amsterdam Today is een actief online news magazine en wij brengen artikelen in het Nederlands en in het Engels. Belangrijk om te noemen is dat Amsterdam Today zich bezig houdt met Immersive Journalism. Dat wil zeggen dat wij fascinerend nieuws brengen in combinatie met virtual reality technieken. Je ervaart dan het nieuws alsof je er zelf bij bent. My hometown Amsterdam is a wonderful starting point for journalism. Amsterdam stands for freedom of speech and tolerance. As a journalist, I can express freely and without restrictions on what is happening in Amsterdam, but also in the rest of the world. I write my own content as much as possible, but also scan the rest of the globe for striking news. This news doesn't always have to be breaking news. This can be very interesting news that is as important as breaking news, but slightly less known and just as important to the way people form their opinions. In addition to news from Amsterdam and the world news I also write about articles on politics, fashion, luxury, health, environment, entertainment, life style, business, education, shopping, wining and dining, travel and so on. Amsterdam Today is an active online news magazine and we bring articles in Dutch and in English. Important to mention is that Amsterdam Today deals with Immersive Journalism. That means that we bring fascinating news in combination with virtual reality techniques. You will experience the news as if you were there. Contact: Website | More Posts

UA-62801321-1