News Ticker

Niet alleen in Nederland wordt Sinterklaas gevierd

sintbuitenland

Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten zijn al decennia geliefde kindervrienden, die elk jaar half november vanuit Spanje naar Nederland komen per stoomboot, inclusief het witte paard Amerigo, om eer te doen aan de Nederlandse traditie. Echter is het alleen een Nederlands kinderfeest?

Het Buitenland en de Sint

Wat veel mensen niet weten is dat naast in Nederland en België ook in Duitsland en bijvoorbeeld Oostenrijk een soort van Sinterklaas wordt gevierd. Daarnaast zijn er nog veel meer landen, ook buiten Europa waar Sinterklaasfeesten worden gehouden. Het verschilt per land wat betreft de aankleding van de feesten en daarbij horende gebruiken. Zo is de naam Sinterklaas typisch Nederlands. In het buitenland noemt men de figuur Sinterklaas net even anders dan bij ons.
In Frankrijk bijvoorbeeld noemt men Sinterklaas Saint Nicolas, en in Griekenland wordt Sinterklaas Nikolaos genoemd. Ook ziet Sinterklaas er in elk land net iets anders uit en zijn zijn helpers ook heel verschillend. Door deze verschillen is het zeker niet een op een vergelijkbaar is als in Nederland. Alleen in Nederland wordt Sinterklaas als een algemeen volksfeest gevierd en is er sprake van een echte Sinterklaasperiode voor de officiële feestdag. Dit zijn dus de weken na de landelijke intocht en 5 december. In Nederland is het vieren van Sinterklaas dan ook één van de belangrijkste tradities die ons land kent.

Sinterklaasfeest binnen Europa

De historie achter het Sinterklaasfeest zoals wij dat nu kennen gaat een lange tijd terug. Sinterklaas is geboren in het jaar 280 na Christus in Turkije als de bisschop van Myra. Hij werd rond 292 tot een bisschop van de katholieke kerk benoemt. Toen hij tot bisschop benoemd werd, reisde hij veel rond in Europa. Deze bisschop werd al snel bekend om zijn gulheid en werd daarna al snel tot de beschermheilige van kooplieden, gevangenen, bakkers en kinderen benoemd. Het vele reizen van deze bisschop verklaart ook waarom het Sinterklaasfeest in het buitenland veel te vinden is. Overal waar de bisschop langs kwam maakte men kennis met de gulheid van hem. Sinterklaas, de bisschop stierf op 6 december 340 na Christus en daarom wordt vaak op deze datum Sinterklaas geëerd. Aangezien de bisschop van Myra, Sinterklaas dus bekend stond om zijn gulheid, draait het Sinterklaasfeest ook om gulheid. In Nederland geeft men elkaar daarom cadeaus, maar dit is in het buitenland vaak anders. In Tsjechië verkleden kinderen zich op 5 december namelijk als een engel, de duivel en als Sinterklaas om hierna liedjes te zingen voor de buren. De kinderen worden daarna door de buren beloont met snoepgoed. In Duitsland bijvoorbeeld zingen de kinderen liedjes in ruil voor cadeautjes en in Frankrijk wordt het Sinterklaasfeest gevierd op 6 december met de zweepvader (Père Fouettard) in plaats van de zwarte pieten. Daarbij zit Sinterklaas vaak op een ezeltje in plaats van een paard. In Oost Europese landen zoals Hongarije, Slowakije en Tsjechië heet Sinterklaas, Mikuláš. Hij wordt vergezeld door een figuur die de duivel voorstelt en een engel. Het Sinterklaasfeest wordt dus niet alleen in Nederland gevierd, maar er zijn veel varianten op het Sinterklaasfeest zoals wij dat vieren in het buitenland.

Nikolaus und Krampus

In Oostenrijk en Zwitserland ziet Sinterklaas er ongeveer het zelfde uit als in Nederland. Maar zijn helpers zien er woest en duivelachtig uit. Sinterklaas en Piet heten hier Nikolaus und Krampus.

Hieronder treft u een link aan naar websites die meer vertellen over de Sinterklaasviering in andere landen dan Nederland.
www.stnicholascenter.org

Sinterklaasfeest buiten Europa

Hoewel Sinterklaas vooral gevierd wordt binnen Europa, wordt Sinterklaas in andere delen van de wereld ook gevierd. Een voorbeeld van een land dat Sinterklaas viert is Argentinië. Op 6 december wordt het Sinterklaasfeest in de stad La Rioja gevierd. Hier wordt Sinterklaas naar een religieus gebouw gedragen terwijl veel mensen hem toejuichen. De Argentijnse Sinterklaas heeft witte kleding en geen lange witte baard, waardoor de Argentijnse versie van Sinterklaas er veel anders uitziet dan onze vertrouwde Sinterklaas. Tot slot zijn er ook nog landen die Sinterklaas gedeeltelijk over hebben genomen en een nieuwe feestdag hebben gecreëerd. Het beste voorbeeld hiervoor is natuurlijk de Kerstman in de Verenigde Staten. De Kerstman is namelijk afgeleid van Sinterklaas en dat is te zien aan de rode kleding en de lange witte baard. De feestdag van de Kerstman en Sinterklaas zijn in principe hetzelfde, mensen geven elkaar namelijk op beide feestdagen cadeaus. Feesten ter ere van Sinterklaas worden dus niet alleen binnen Europa gevierd, maar verspreid over de hele wereld.

Bron: sinterklaasfan

Auteur: Stephanie van Blankenberghe

stephanie

Photo credit: hans s via Foter.com / CC BY-ND

About Editorial Office

Heeft u het nodige te vertellen en zoekt u een goed platform? Wilt u auteur worden bij Amsterdam Today? Dan bent u op deze pagina aan het goede adres. Om onze selectie zo zorgvuldig mogelijk te kunnen doen, willen we graag alvast een conceptartikel met 600 tot 1000 woorden (voor eventuele publicatie) van u ontvangen. Als we denken dat er een goede match is, dan zullen we u benaderen voor extra informatie en maken we graag verdere afspraken met u over het schrijven voor Amsterdam Today. Bent u een expert op een bepaald gebied? Of kent u kandidaten die zich online manifesteren met interessante maar vooral relevante berichten in de categorie Travel, Luxury, Business, Gastronomic of Automotive. Laat het ons weten via Editor@AmsterdamToday.eu. Contact: Website | Facebook | Twitter | Google+ | YouTube | More Posts

UA-62801321-1